donderdag 30 april 2015

-10 kilo #roadtosizeperfect


Ruim een maand geleden vertelde ik jullie dat ik een grote stap heb genomen in het goed zorgen voor mijzelf en mijn lichaam. Ik wil gezonder worden, fitter worden en natuurlijk afvallen. Nu ben ik zo'n 6 weken geleden begonnen met mijn 'journey'. En ja je ziet het goed, de eerste 10+ kilo's zijn er af. Ik zal een beetje vertellen hoe ik het de afgelopen weken gedaan heb.

Ik wil wel eerst zeggen dat ik geen expert ben en iedereen het op zijn of haar eigen manier moet doen. Ik vertel puur mijn verhaal en mijn ervaringen. 

Ik begon dus 6 weken geleden met anders eten. Sporten zat er voor mij nog niet echt in, want ik vertrouwde mijn enkel nog niet helemaal. De eerste grote verandering die ik maakte was het weg doen van de ongezonde snacks. En dan bedoel ik niet verbannen. Maar ik ben het type die zo een zak chips of een pak koekjes op kan eten zonder er bij na te denken. En dan vooral in de avonden als ik op de bank zat of achter de laptop bezig was. Weg ermee dacht ik, als ik nu zin heb in dingen pak ik een gezondere optie als snack. 

Ik ben gewoon die persoon die soms zin heeft in snacken , eten , kauwen, zonder eigenlijk honger te hebben. Dan kun je jezelf wel gaan verbieden dat je dat niet meer mag doen, maar dan maak je het jezelf wel heel erg lastig. Bij mij is de regel : Ik mag alles eten, als ik de porties, verhoudingen en calorieën maar in evenwicht hou. Dus ik eet eigenlijk wanneer ik daar zin in heb. Ik heb geen klok waar ik naar kijk en denk, oh ik heb al 3 uur niks gegeten, nu moet ik weer eten. 

Ik eet eigenlijk 4 keer, heel soms 5 keer op een dag. Ik eet ontbijt, lunch en avondeten, en ik heb eigenlijk altijd wel een snack in de avond, dus dan heb ik 4 eetmomenten op een dag. Heel soms heb ik er 5 en dat is dan tussen lunch en avond eten, als ik wat trek krijg. Wat ik dan allemaal eet wil ik in een later artikel vertellen , anders wordt dit wel een heel lang verhaal. Wel vertel ik je dat ik nu meer eet dan voorheen en dit puur komt doordat ik veel meer groente en fruit eet en echt let op goed vullende dingen zoals volkoren en trage koolhydraten e.d. 

Geloof mij, ik kijk echt niet op elke verpakking hoe veel er in zit, maar ik maak nu al wel 5 weken gebruik van de app Lifesum. In deze app hou ik bij wat ik eet en drink op een dag en zo zie ik wat mijn calorie inname is. Nou moet ik wel eerlijk zeggen dat ik soms dingen afweeg, maar niet omdat ik mezelf een limiet stel, maar meer om te kijken wat ik exact binnenkrijg. Is het dan zo dat ik de volgende dag hetzelfde eet, dan zie ik aan de hoeveelheid dat het ongeveer hetzelfde is als gisteren is en vul ik dat in. De Lifesum app is voor mij echt een soort leidraad zodat ik weet of ik het een beetje goed doe, en als ik 1 dag wat meer heb gegeten weet ik dat ik de volgende dag wat rustiger aan moet doen. 

Bij vorige pogingen deed ik ook wel eens aan shakes, ik heb gemerkt dat die shakes van bijvoorbeeld Kruidvat niks voor mij zijn. Ze zijn lekker hoor, en vullen prima, maar in 1 shake zit iets van 215 calorieën en ik kan voor dat aantal zo een broodje eten met beleg of crackers met beleg, of wat dacht je van een goed gevulde fruitsmoothy met yoghurt en wat haver. Zit je rond hetzelfde aantal calorieën , maar heb ik voor mijn gevoel toch veel meer binnen! 

Voorheen had ik altijd een vaste cheatdag in de week en dan ging ik ook vaak goed los. Jammer, want hierdoor had ik minder resultaat. Nu moet ik wel zeggen dat als jij een cheatdag nodig hebt in de week moet je het gewoon doen, maar bij mij is het zo dat ik gewoon zo nu en dan wat plan met vriendinnen of ouder en dan gewoon van de dag geniet. Zo had ik laatst een sushi lunch met mijn oud stagebegeleidster en heb gegeten wat ik wilde en deed ik de dag er na gewoon wat rustiger aan. Maar 4 dagen later was het koningsdag en ging ik met mijn ouders tapas eten en heb ik ook gewoon genomen waar ik zin in had. Dus tja 2 keer in 1 week, maar het kan nu ook zo ineens zijn dat ik 2 weken normaal eet en geen uitstapjes maak. Ik geniet veel meer van voedsel!

Ook voel ik me fijner door gezond eten. at begon al na 3 á 4 dagen. Ik was toen nog niet echt wat krijt (denk ik) maar ik sliep al lekkerder. Moeilijk uit te leggen, maar ik voelde mij rustiger en meer uitgerust. Ik denk dat het komt doordat ik voorheen veel verkeerd voedsel in mijn lijf stopte en mijn lichaam er 's nachts druk mee bezig is om te verbranden. 

Ik merk dat ik nog wel uren door kan typen over dit onderwerp, dus hoor graag of jullie vaker hier dingen over willen lezen. Ik zou het leuk vinden als ik met mijn verhaaltjes anderen kan inspireren. 

ja de eerste vier plakkertjes zijn weg!

Als laatste tip is het goed om lot-genootjes op te zoeken met wie je kunt appen over je bevindingen , tips en je vooruitgang, maar ook je tegenslagen. Zo help je er elkaar er doorheen. Ik app veel met mijn beste vriendin die ook bezig is met vooral naar een gezonder lichaam te gaan. Zij heeft een heel ander doel, maar we motiveren elkaar wel goed! En ik zit in een leuk groepje met twee andere bloggers zie in hetzelfde schuitje zitten. Hier vertel ik binnenkort meer over, want deze meiden willen er misschien ook wat over gaan schrijven. En natuurlijk kan ik ook altijd bij mijn ouders terecht met appjes als ik ze nodig heb! Zoek die support, is heel belangrijk. In je eentje is het lastiger dan samen! 

Daarnaast heb ik een paar weken geleden de hashtag #roadtosizeperfect gemaakt op instagram. Hier post ik ( en tegenwoordig ook al wat anderen) foto's van hun weg naar hun perfecte lichaam, want iedereen heeft een ander doel! Ik zou het erg leuk vinden als jullie die hashtag ook gebruiken. 

Nou de eerste 10 kilo is er af, op naar de volgende 10!

Willen jullie meer lezen over mijn afval / fit worden / sport ervaringen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten